Szelek szárnyán - generációról generációra

2020-02-03 - Kiállítással ünnepeli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Dunamenti Energia Modellező Klub Százhalombattán. A bemutatón működő gőzhajó-, helikopter- és rakétamodell is látható február 29-ig a Barátság Kulturális Központban.
A január 31-én rendezett megnyitón Szél Pál, az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke köszöntötte a modellezőket az önkormányzat nevében. Kiemelte, hogy a klub már a ’90-es években nemzetközi sikereket hozott a városnak.  A Vári László, Bányai Pál, Forrai István, Fülöp József, Guti József, Izsó János, Mórotz Ödön, Sárdi István által alapított sportszervezetnek a mai napig oszlopa a Forrai és a Mórotz-család. Az idősebb generáció nyomában mára már a fiúk és az unokák haladnak. Sokan megjelentek a jubileumi ünnepségen is. Az ötven év relikviái – modellek, újságcikkek, képek, oklevelek, kupák, érmek – öt vitrinben foglalnak helyet, de az egész előtér is kevés lenne mindent megmutatni. Akad modellező, akinél már a kocsit és a biciklit is kiszorította a garázsból ez a szép és különleges hobbi.

A modellező klubot erőműves és finomítós mérnökök, műszaki szakemberek hozták létre 1970 januárjában. A rendszerváltásig anyagokkal, eszközökkel, gépekkel, szakmunkával támogatta tevékenységüket a két nagyvállalat. Azt követően az önkormányzat hozzájárulásával folytatták a versenyzést, amely azonban az elmúlt években jelentősen csökkent. A városon kívül egyetlen szponzoruk a  FŐTERM Zrt., amelynek a legendás főépítész unokája, Schulek János a vezérigazgatója. Maga is hajómodellező.

A legkisebbtől a legnagyobbig szinte minden méretben láthatók vitorlás hajómodellek a kiállításon – mondta Forrai Csaba, a klub elnöke és három hajóosztály kapitánya az országos szövetségben. Mintegy 18 éve váltotta a tisztségben Bezeczki Csabát, aki előtt az édesapja, Forrai István irányította a DEMK-t. A hajómodellező szakágnak az elmúlt évtizedekben ifjúsági világbajnok második helyezést szerzett Forrai Csaba és Kunvári Sándor. Előbbi sokszoros magyar bajnok és kétszeres világbajnok hatodik helyezett. Felesége, Mónika rengeteget segít neki. Elkíséri a sporteseményekre és az adminisztrációból is kiveszi a részét. A DEMK ugyanis évi 12-15 országos hajómodellversenyt szervez Százhalombattán, a Balatonon, illetve a Velencei-tavon. A Forrai-házaspár az utóbbi időszakban a rakétamodellezésbe is belekóstolt. Csaba tavaly országos bajnok lett. Montreálban élő fiuk nem követte őket a klubba, mégis "modellező" lett: rajzfilmanimátorként dolgozik.

Nem kevésbé patinás a DEMK másik szakága, a körrepülő műrepülő-modellezés, amelyet Mórotz Attila, az ország máig legeredményesebb versenyzője vezet. Csapatban egy első és egy második Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet, egyéniben kétszer nyert kontinens-viadalt. Harminchatszoros országos bajnok. Világbajnokságon egyéni 8. és 15., valamint csapat 4. helyet szerzett. A szakág másik kiemelkedő versenyzője a kisvárdai Tokaji Tamás, aki ugyancsak válogatott kerettag. Idén ő vívta ki az elsőséget az OB-n, míg Mórotz Attila a dobogó második helyére állhatott.

Mint mondta, a repülés szeretete mellett a fizikai alapokat is nagyon jól el lehet sajátítani a modellezéssel, amit mi sem bizonyít jobban, mint a harmadik modellező generáció két tagja, Budiás Balázs, aki jelenleg utasszállító repülőgépet vezet, valamint Mórotz Máté, aki három éve dolgozik Tirolban ugyancsak utasszállító siklóernyősként.